Hoe begin je een webshop?

Op deze website kun je heel veel nuttige informatie lezen over het maken van je eigen site. Er zijn een heleboel artikelen die je kunt lezen over dit onderwerp. Wanneer je niet kunt programmeren zijn programma’s zoals WordPress en Joomla erg handig. Kortom, voor dit soort mensen raden wij het gebruik van een CMS aan. Wanneer jij goed kan programmeren is het ook mogelijk om een html website te maken. 

Een webshop is een speciale versie van een website. Veel mensen zijn geïnteresseerd in dit soort sites, met name ondernemers. Zij zien natuurlijk ook in dat steeds meer mensen hun aankopen online doen. Daarom is het voor mensen met hun eigen bedrijf een goeie optie om jezelf wat meer te verdiepen in het maken van een webshop. Het is zeker het overwegen waard!

Veel ondernemers begrijpen ook dat een goede move is om een webshop te beginnen. Echter, omdat het hen aan kennis ontbreekt, kijken ze hier tegenop. Ze stellen het uit, en uiteindelijk komt er niets van terecht. Op die manier verliezen ze de aansluiting bij hun concurrentie.

Voorkom dat zo’n situatie jou overkomt. Probeer je te verdiepen in het bouwen van een webshop. Het is helemaal niet zo ingewikkeld als je zou denken. Vooral wanneer je gebruikt maakt van de juiste tools is het erg makkelijk om dit te doen. Lees verder om jezelf te informeren!

Kies een goede bedrijfsnaam

Dit is de eerste stap. Misschien heb jij al een goede naam voor je bedrijf, dan hoef je hier niets mee te doen. Maar wanneer jij net gestart bent met je ‘business’ dan is het verstandig om over zo’n naam na te denken. De naam moet goed herkenbaar zijn, kort maar krachting. Ook moeten mensen het makkelijk kunnen herinneren.

Je moet ook altijd goed nagaan of er een domeinnaam beschikbaar is. Het is ook handig om te controleren of er geen bedrijven zijn met een vergelijkbare naam in jouw branche. Dit kan verwarrend zijn voor de klant.

De laatste stap is om de naam bij de KVK te deponeren. Zij beoordelen of je deze naam kan gebruiken. Besteedt altijd voldoende tijd aan het kiezen van de juiste bedrijfsnaam, dit kan je moeilijk veranderen naderhand.

Bepaal welke software je wilt gebruiken

Wanneer jij een webshop wilt beginnen, dan moet je jezelf eerst afvragen welke software je wilt gebruiken. Er zijn in principe twee verschillende soorten categorieën. Ten eerste heb je open source e-commerce platforms, ten tweede heb je Software-as-a-Service (SaaS). Beide hebben hun voordelen en nadelen.

Wanneer jij alles graag simpel wilt houden, en weinig technische kennis hebt dan is het verstandig om gebruik te maken van een SaaS platform. Dit is erg makkelijk. In principe wordt alles voor je geregeld. Dat houdt in: hosting, onderhoud en webwinkelbeheer. Dit zit allemaal gebundeld in een pakket. Bekende software zijn Shopify, LightSpeed en MijnWebwinkel. Ondanks dat jij geen technische kennis hebt kun je toch een hele professionele webshop maken.

Wanneer jij graag dingen zelf regelt en meer controle wil hebben, dan is het verstandig om een open source e-commerce platform te kiezen. Wat zijn de voordelen hiervan? Met een open source e-commerce platform, heb je veel meer mogelijkheden om dingen aan te passen zoals jij dat wilt. Nadeel is wel dat je hier wat meer technische kennis voor nodig hebt. Als je die zelf niet hebt kun je natuurlijk altijd een developer inschakelen. Echter, hier zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden.

De gemakkelijkste manier, maak een account bij Lightspeed

Zoals we hierboven al aangaven, de makkelijkste manier om een webshop te beginnen, is door gebruik te maken van een SaaS. Lightspeed is een goed voorbeeld hiervan.

Lightspeed is heel makkelijk om te gebruiken. Je hoeft alleen maar je domeinnaam te koppelen. De volgende stap is om een thema te kiezen. Er zijn meer dan 60 opties. Vervolgens krijg je goede begeleiding. Hun supportteam is elke dag van de week beschikbaar. Veel dingen kun je ook zelf opzoeken wanneer je dat wilt.  

Hoe kies je een thema?

Het kiezen van een thema is heel makkelijk. Je kunt gewoon wat bladeren door de ‘theme store’. Er zijn heel veel opties dus er zit vast iets bij wat jij leuk vindt. Er zijn ook heel veel reviews, geschreven door andere ondernemers, waar jij precies kunt zien of het thema bij jouw bedrijf past. Je moet hier dus zeker ook naar kijken, zo kun je de beste beslissing nemen.

Twee bekende thema’s zijn Ignite en Austin. Toch moet je niet meteen voor de meest populaire thema’s gaan. Het is belangrijk dat jij goed bij jezelf nagaat wat voor jouw bedrijf belangrijk is. Vervolgens moet je een thema kiezen wat hier goed bij aansluit. Dat is natuurlijk per bedrijf verschillend. Wanneer je eenmaal een thema hebt gekozen, hoef je alleen nog op installeer nu te drukken.

Interessante links

Pagina’s toevoegen

Welke pagina’s zijn belangrijk om toe te voegen aan jouw webshop? Natuurlijk heb je een homepage nodig. Verder zijn productpagina’s van essentieel belang. Tevens is het goed om een over ons pagina te hebben. Mensen moeten ook informatie kunnen vinden over verzenden en retourneren, de algemene voorwaarden en contactmogelijkheden. Tenslotte is het altijd goed om een FAQ op je website te hebben.

Je webshop koppelen aan Lightspeed Payments

Je hebt de optie om je webshop te koppelen aan een extern betalingssysteem. Maar het is wel zo makkelijk om alles via hetzelfde platform te regelen. Lightspeed kan ook de betalingen afhandelen. Dit kost slechts 0,29 cent per transactie.

Verzendopties toevoegen

Er zijn heel veel mogelijkheden om jouw producten op te sturen naar de klant. Wat de beste is, dat hangt af van de situatie. Hier moet je dus ook goed naar kijken. Het hangt allemaal af van jouw omzet, hoeveel producten je verkoopt, hoe hoog je marges zijn, en nog veel meer.

Producten op je webshop plaatsen

Je kunt op twee verschillende manieren je producten in je webshop plaatsen. Het meest efficiënt is om de producten automatisch te importeren. Je hoeft alleen maar een excel sheet bij te houden met belangrijke informatie zoals de kostprijs, het merk, en artikelcode. Dit kan dan gekoppeld worden met Lightspeed.

Het is ook mogelijk om al deze informatie handmatig in te voeren. Je hebt dan natuurlijk de volledige controle, alleen het kost wel veel meer tijd.